5 manieren om overwaarde te gebruiken

5 manieren om overwaarde te gebruiken | Mevrouw de Hypotheekadviseur

Leestijd: 6 minuten.

Wat kun je doen met overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Maar wat heb je aan de overwaarde op je woning? Het geld komt in ieder geval vrij wanneer je de woning verkoopt. Ook als je niet van plan bent om te verhuizen, zijn er mogelijkheden om je overwaarde te benutten.

Je kunt het geld op verschillende manieren inzetten. Zo gebruiken sommige mensen het om de woning te verbouwen en te verduurzamen. Terwijl anderen het gebruiken voor een mooie reis. Ook is het mogelijk om met het geld je kinderen financieel te helpen, bijvoorbeeld met het kopen van een woning.

Er zijn verschillende manieren om je overwaarde te benutten. We zetten de belangrijkste opties voor je op een rij.

 

Hypotheek verhogen

Heb jij een flinke overwaarde op je woning? Dan kun je de hypotheek verhogen. De maximale hypotheek is namelijk onder andere afhankelijk van de waarde van je woning. Daarnaast moet je inkomen toereikend genoeg zijn, de geldverstrekker toetst namelijk opnieuw je inkomen.

Heb jij een hogere inschrijving voor je hypotheek bij het Kadaster? Dan hoef je niet opnieuw naar de notaris.

 

Een tweede hypotheek

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten, mits dat financieel haalbaar is. Je kunt voor de nieuwe hypotheek eventueel een andere hypotheekvorm en looptijd kiezen dan je bestaande hypotheek. De tweede hypotheek wordt afgesloten tegen de nu geldende hypotheekrente.

 

Opties voor senioren

Vijftigplussers hebben vaker te maken met een hoge overwaarde op hun woning, zeker als zij al langere tijd in dezelfde woning wonen. De waarde stijgt, terwijl de hypotheek langzaam wordt afgelost.

Een extra hypotheek is voor senioren in veel gevallen minder passend. Zeker na de pensioengerechtigde leeftijd hebben veel mensen te maken met een lager inkomen. Dat maakt het afsluiten van een (extra) hypotheek ingewikkeld. Gelukkig zijn er speciale mogelijkheden voor senioren.

 

Aflossingsvrije hypotheek

Zo gaan sommige geldverstrekkers voor senioren uit van de werkelijke lasten van een hypotheek. Dat maakt een aflossingsvrije hypotheek interessant omdat je dan alleen rente betaalt en geen aflossing. Een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk tot maximaal vijftig procent van de woningwaarde. Hou er wel rekening mee dat je bij aflossingsvrije hypotheken die na 2013 zijn afgesloten geen gebruik meer kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.

 

De opeethypotheek

De opeethypotheek is een speciale hypotheekvorm voor zestigplussers. Je krijgt daarmee de mogelijkheid om de overwaarde van je woning in één keer of in maandelijkse termijnen op te nemen.

Een combinatie van de twee opties is bij sommige geldverstrekkers ook mogelijk. De rente die je over het hypotheekbedrag moet betalen, wordt opgeteld bij de schuld. Daardoor heb je geen extra maandelijkse lasten. Je lost de schuld – inclusief de rente – in één keer af bij verkoop van de woning. Je maximale leenbedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, de rente en de waarde van de woning.

 

Persoonlijk advies

Een hypotheek is maatwerk. Het moet goed passen bij jouw persoonlijke situatie en je wensen voor de toekomst. Daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren over je hypotheek en de mogelijkheden voor het benutten van je overwaarde. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Mevrouw de Hypotheekadviseur helpt je graag.

Bron: IntoM

Vorige post
5 redenen waarom jij voor ABN AMRO Bank kiest
Menu
× Stel je vraag via WhatsApp