Aflossingsvrije hypotheek nu aflossen?

Een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. Voor veel huizenbezitters is het nog een erfenis van de voorbije jaren. Uw hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit afgelost worden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van uw huis. Of zijn er andere mogelijkheden en oplossingen?

Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Het is afhankelijk van uw huidige financiële situatie en uw wensen voor de toekomst. Voor iedereen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek geldt een looptijd van meestal dertig jaar. Uw hypotheekschuld blijft gedurende deze looptijd gelijk en u betaalt alleen rente. Wellicht zijn uw maandlasten lager, maar op deze manier bouwt u geen vermogen op. Ook uw hypotheekschuld blijft gelijk, tenzij u tussentijds aflost.

Hoe gaat de aflossing in zijn werk?

De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als u uw huis verkoopt. Financiële instanties en toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen voor risico’s. Door het verlies van de renteaftrek bestaat het risico dat uw woonlasten fors stijgen.

Daar staat wel tegenover dat veel huizenbezitters een levensverzekering of spaarvorm hebben om de hypotheeklening (deels) te kunnen aflossen. Aan het einde van de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek kan de geldverstrekker u verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

Minder renteaftrek, hogere maandlasten

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001, dan heeft u nog recht op 30 jaar renteaftrek. De jaren van voor 2001 hoeft u niet mee te tellen. Voor veel huizenbezitters vervalt de hypotheekrenteaftrek in 2031. Heeft u bijvoorbeeld een laag pensioen, dan krijgt u te maken met hogere maandlasten die flink kunnen drukken op uw besteedbaar inkomen.

Extra aflossen

Al enige tijd lossen veel huizenbezitters extra af op hun hypotheekschuld. Zeker nu uw spaargeld nauwelijks of geen rendement oplevert. Bij veel geldverstrekkers mag u boetevrij aflossen (meestal een bepaald percentage van uw hypotheekschuld).

Daarnaast kunt u uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaalt u rente én lost u tegelijkertijd af.

Gestegen overwaarde

Ondanks de huidige crisis is de huizenmarkt nog altijd een stabiele factor gebleven. De huizenprijzen laten nog steeds een stijgende trend zien. Daardoor is de overwaarde van veel huizen ook flink toegenomen. Die zekerheid is voor geldverstrekkers een reden om uw aflossingsvrije hypotheek eventueel te verlengen. Heeft u geen overwaarde of is uw hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het zeker verstandig om ons om advies te vragen.

Meer informatie

Wilt u overstappen naar een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of uw overwaarde effectief gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Goed advies is belangrijk
Heb je een vraag over dit artikel of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag verder.

C.M. van Schuppen

CVS Hypotheken & Mevrouw De Hypotheekadviseur
Sportweg 20
3921 DP ELST (UT)
0318-515555
Stuur mij een mail


Erkend Financieel Adviseur

C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode

Vorige post
Welke invloed heeft Corona op de huizenmarkt?
Volgende post
Besparen door te schenken

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp