Maximale hypotheek berekenen
Om erachter te komen binnen welke prijsrange je (samen met jouw partner) kunt zoeken naar een woning, moet jij eerst de maximale hypotheek berekenen. Dit is de eerste stap als je definitief op zoek gaat naar een koopwoning. Hierdoor weet jij exact welke huizen jij wel kunt kopen en welke niet. Jouw maximale hypotheek hangt onder meer af van de volgende factoren:
- Geboortedatum
- Bruto inkomen
- Type dienstverband (vast contract ja/nee)
- Burgerlijke staat (alleenstaand of met partner)
- Financiële verplichtingen
- Schulden (studiefinanciering, private lease etc)
- Resterende looptijd annuïteiten of lineaire hypotheek die is ingegaan na 1-1-2013
- Pensioen inkomen indien de hypotheek aanvrager(s) binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt
Mevrouw de Hypotheekadviseur begeleid je van begin tot eind in het hele proces, jij hoeft je dus geen zorgen te maken over waar je allemaal op moet letten. Dit nemen wij allemaal met jou door.
Maandlasten hypotheek: hoeveel ga ik betalen per maand?
Wat het per maand gaat kosten hangt af van het totale hypotheekbedrag, de looptijd en de gekozen hypotheekvorm. En natuurlijk speelt het rente percentage een belangrijke rol.
Voor een exacte indicatie raden we aan om contact op te nemen met onze hypotheekadviseurs die kan jou tot in detail kan helpen met de hypotheekaanvraag. We brengen jouw gehele financiële situatie in kaart en vertellen met welke zaken jij daarnaast nog rekening moet houden.
Welke invloed heeft de actuele hypotheekrente?
Wanneer de actuele hypotheekrentes erg hoog uitvallen, heeft dit een negatief effect op de maandlasten. Deze vallen namelijk tegelijkertijd ook hoger uit. Wanneer we de hypotheek berekenen houden onze geldverstrekkers hier rekening mee. Er wordt hierbij altijd gerekend met een toetsrente, die indiceert wat jouw hypotheek ongeveer zal gaan zijn.
Hierna bepaal jij welke rentevaste periode je wilt vastleggen. Vaak kun je een hypotheekrente vastleggen voor 10, 20 of zelfs 30 jaar. Als je kiest voor een korte rentevaste periode met een lage rente willen geldverstrekkers vaak sneller een hogere maximale hypotheek bieden, logischerwijs, omdat deze rente lager is. Het is echter wel zo dat er bij een rente die korter vaststaat dan 10 jaar, er een beperking wordt toegevoegd om overcreditering te voorkomen. De lening moet immers ook passend zijn wanneer de nieuwe rentetarieven hoger liggen na het expireren van de eerste rentevaste periode.
Een annuïteiten- of lineaire hypotheek berekenen?
Eén van de eerste vragen die jij zal krijgen wanneer je er uit bent wat de hoogte van jouw hypotheek zal zijn, is welke hypotheeksoort jij wenst. We maken hierbij onderscheid tussen een annuïteiten-, lineaire- of aflossingsvrije hypotheek. Bij alle drie moeten we op een andere manier de hypotheek berekenen. We lichten ze hieronder even kort uit:
Annuïteitenhypotheek
Bij deze hypotheek los je tijdens de looptijd de hypotheek volledig af. De maandlast bestaat uit rente en aflossing. In aanvang bestaat het grootste deel van de maandlast uit rente en een kleiner deel is aflossing. Het bruto maandbedrag blijft gelijk tijdens de gehele rentevaste periode. Een voordeel van deze hypotheeksoort is dat jij in het begin lagere netto maandlasten hebt. Dat heeft te maken met het recht op hypotheekrente aftrek.
Lineaire hypotheek
Bij deze hypotheek geniet je gaandeweg van steeds lagere maandlasten tijdens de rentevaste periode. Daarnaast komt deze hypotheek in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek en wordt de hypotheek volledig afgelost na de looptijd.
Aflossingsvrije hypotheek
Je betaalt tijdens de looptijd geen aflossing, alleen rente. De aflossing van de lening wordt pas volbracht aan het einde van de looptijd. Jij hebt iedere maand gelijke maandlasten en lost dus niets af tot het einde van de looptijd in zicht is. Uiteraard moet de hypotheek uiteindelijk wel worden afgelost.
Hoeveel eigen geld heb jij nodig?
Wil je een hypotheek berekenen, houd er dan rekening mee dat je altijd wat eigen geld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Zorg ervoor dat je standaard wat spaargeld over houdt voor het financieren van de ‘kosten koper’, een financieel adviseur, de notaris, Nationale Hypotheek Garantie en eventueel onvoorziene kosten. Sinds januari 2018 is het namelijk niet meer mogelijk om deze kosten mee te financieren in de hypotheek. De kosten koper zijn uiteraard niet van toepassing wanneer je een nieuwbouwwoning ‘vrij op naam’ koopt, je betaalt dan wel bouwrente en kosten met betrekking tot de hypotheek zoals bijvoorbeeld advieskosten, NHG borg en notaris kosten.
Hoeveel geld je kan lenen en hoeveel eigen geld je nodig hebt hangt dus af van een aantal factoren. Mevrouw de Hypotheekadviseur kan jou hier uitgebreid over adviseren. Het eigen geld dat je nodig hebt, kan ook uit de overwaarde van een eerdere woning komen.
Hypotheek oversluiten en berekenen?
Beschik je al over een hypotheek en wil je deze oversluiten? Een hypotheek oversluiten is mogelijk en in veel gevallen ook voordelig. Dit kan te maken hebben met betere voorwaarden, zoals een lagere rente. Laat je hierover goed adviseren door ons.
Een adviesgesprek inplannen?
Van ons krijg je voordelig, deskundig en persoonlijk advies over de beste hypotheekkeuze voor jou. Neem direct contact op met ons fullservicebureau voor meer informatie of plan direct een afspraak in.