Hypotheekvormen

Bij Mevrouw de Hypotheekadviseur kan je terecht voor een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Daarnaast kan je via ons een bankgarantie en/of overbruggingskrediet aanvragen. Ook kan je tegelijk met de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering aanvragen en een verzekering die je maandlasten beschermt indien je arbeidsongeschikt raakt of je baan verliest.

Annuïteitenhypotheek

Kenmerken Annuïteitenhypotheek

 • Hypotheek wordt volledig afgelost tijdens de looptijd.
 • Bruto maandbedrag is gelijkblijvend tijdens de rentevastperiode.
 • Door de hypotheekrenteaftrek heb je in het begin lage netto maandlasten.

 

 

Bij een annuïteiten hypotheek los je tijdens de looptijd de hypotheek volledig af. De looptijd mag je zelf bepalen, maar is meestal en ook maximaal 30 jaar, ofwel 360 maanden. Uitzondering is een ASR hypotheek met een looptijd van 40 jaar.

De bruto maandlasten zijn iedere maand gelijk, gedurende de rentevastperiode. Ook de rentevastperiode mag jezelf kiezen. Wel is de hoogte van de rente en de duur dat de rente vast staat, mede bepalend voor de maximale hypotheek.

Met de huidige fiscale wetgeving mag je mogelijk gebruik maken van renteaftrek. Als je de hypotheekrente fiscaal aftrekt zijn de netto maandlasten in aanvang lager dan op het eind.

Maandlasten

We schreven al, dat je iedere maand een gelijk bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin veel rente en weinig aflossing en in de laatste periode betaal je weinig rente en veel aflossing. Als tijdens de looptijd van de hypotheek de rentevastperiode afloopt, wijzigt mogelijk ook de rente op de einddatum van de rentevastperiode. Bij een gewijzigde rente, wijzigen ook de maandlasten!

Netto maandlasten

Als je de rente kan aftrekken van de belasting, dan zijn de netto maandlasten in het begin het laagst! Aangezien je steeds een beetje aflost, waardoor de hypotheekschuld lager wordt hoef je steeds minder rente te betalen. Kortom de netto maandlasten worden iedere maand hoger.

Hypotheekrenteaftrek

Als je de hypotheek gebruikt voor aankoop van een woning, verbouwing of verbetering van je eigen woning, dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Ook is het een verplichting als je nu voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking wilt komen, dat de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost met ten minste een annuïtaire aflossing. Zie voor meer informatie de extra uitleg op deze pagina onder de button hypotheekrenteaftrek

Lineaire hypotheek

Kenmerken Lineaire hypotheek

 • Hypotheek is volledig afgelost na de looptijd.
 • Steeds lagere maandlasten tijdens de rentevastperiode.
 • De hypotheekvorm komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
 • De totale lasten zijn over de gehele looptijd lager dan bij een annuïteiten- of aflossingsvrije hypotheek.

 

Bij een lineaire hypotheek los je tijdens de looptijd de hypotheek volledig af. De looptijd mag je zelf bepalen, maar is meestal en ook maximaal 30 jaar, ofwel 360 maanden.

De bruto maandlasten worden iedere maand lager. Je betaalt iedere maand een gelijkblijvend bedrag aan aflossing en daarnaast betaal je een rentebedrag. De rente neemt af, doordat de hoogte van de lening ook afneemt. Wijzigt de rente, dan wijzigen ook de maandlasten.

 

Met de huidige fiscale wetgeving mag je mogelijk gebruik maken van renteaftrek. Het is wel zo dat je iedere maand iets minder fiscaal kunt aftrekken doordat de lening en daardoor de te betalen rente ook maandelijks afneemt.

Maandlasten

We schreven al, dat je iedere maand een gelijk bedrag aflost. Over het resterende bedrag betaal je rente. De maandlasten dalen dus iedere maand.

Als tijdens de looptijd van de hypotheek de rentevastperiode afloopt, wijzigt mogelijk ook de rente op de einddatum van de rentevastperiode. Bij een gewijzigde rente, wijzigen ook de maandlasten!

Netto maandlasten

Als je de rente kan aftrekken van de belasting, dan profiteer je in het begin het meest van die regeling. Omdat er nog niet zoveel is afgelost, betaal je veel hypotheekrente en die is fiscaal aftrekbaar. Aangezien je steeds een vast bedrag aflost, wordt de hypotheekschuld gedurende de looptijd steeds lager. Daardoor hoef je steeds minder rente te betalen, maar kun je  ook minder fiscaal aftrekken.

Hypotheekrenteaftrek

Als je de hypotheek gebruikt voor aankoop van een woning, verbouwing of verbetering van je eigen woning, dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Ook is het een verplichting als je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking wilt komen, dat de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost met ten minste een annuïtaire aflossing. Zie voor meer informatie de extra uitleg op deze pagina onder de button Hypotheekrenteaftrek. Had je voor 1 januari 2013 een hypotheek met een andere aflosvorm in box 1 (dus met renteaftrek) dan val je onder het overgangsrecht en is ook je nieuwe hypotheek in diezelfde aflosvorm mogelijk met fiscaal voordeel.

Aflossingsvrije hypotheek

Kenmerken Aflossingsvrije hypotheek

 • Je betaalt tijdens de looptijd uitsluitend rente.
 • De hypotheekschuld blijft gelijk je lost niets af tussentijds.
 • Gelijke maandlasten.
 • Aan het einde van de looptijd moet de lening wordt afgelost.

 

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niets af. De looptijd mag je zelf bepalen, maar is meestal en ook maximaal 30 jaar, ofwel 360 maanden.

De bruto maandlasten zijn gedurende de rentevastperiode elke maand gelijk.

Met de huidige fiscale wetgeving mag je mogelijk gebruik maken van renteaftrek, maar uitsluitend als je al vóór 1 januari 2013 een aflossingvrije hypotheek had.

Op een aflossingsvrije hypotheek zit geen aflosverplichting gedurende de looptijd. Het mag wel, maar per bank zijn de aflosvoorwaarden verschillend. Dat varieert van geldverstrekkers waar je jaarlijks 10% boete vrij mag aflossen tot geldvertrekkers waar je onbeperkt extra mag aflossen.

Aan het einde van de looptijd kan je de hypotheekschuld aflossen met spaargeld of door de opbrengst uit verkoop van de woning.

Maandlasten

Tijdens de rentevastperiode betaal je iedere maand hetzelfde bedrag, zo lang de schuld gelijk blijft. Als tijdens de looptijd van de hypotheek de rentevastperiode afloopt, wijzigt mogelijk ook de rente op de einddatum van de rentevastperiode. Bij een gewijzigde rente, wijzigen ook de maandlasten!

Netto maandlasten

Als je de rente kan aftrekken van de belasting, dan profiteer je daar optimaal van. De schuld blijft gelijk, dus de renteaftrek ook. Wel is er een regeling van toepassing waardoor de mogelijkheid om de rente fiscaal af te trekken jaarlijks met 0,5% verlaagd wordt. Daarover lees je meer bij de button hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek

Als je voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek had, die in aanmerking kwam voor hypotheekrenteaftrek en je hebt diezelfde hypotheek nog steeds. Dan kom je in aanmerking voor het overgangsrecht. Als je de lopende hypotheek oversluit of de nieuwe hypotheek gebruikt voor aankoop van een woning, verbouwing of verbetering van je eigen woning, dan is hypotheekrenteaftrek nog steeds mogelijk.

Overige hypotheekvormen

Naast de eerder beschreven vormen zijn er ook nog hypotheekvormen, zoals een bankspaarhypotheek, beleggershypotheek, levenhypotheek en de traditionele spaarhypotheek. Voor meer uitleg daarover verwijzen we je naar de website van onze moedermaatschappij CVS Hypotheken. Niet alleen kan je daar de informatie lezen, maar daar kunnen ze je ook begeleiden met het aanvragen van een dergelijke hypotheek, mits je daarvoor in aanmerking komt. Je komt ervoor in aanmerking als je voor 1 januari 2013 al een dergelijke hypotheekvorm hebt afgesloten die nog loopt of die niet langer geleden dan vorig jaar is afgelost.

Het aanvragen en met name het afwikkelingsproces met de fiscaal geruisloze overdracht van het geld van de oude geldverstrekker (verzekeraar) naar de nieuwe, kost dermate veel tijd voor ons, dat het niet past binnen de werkwijze van Mevrouw de Hypotheek adviseur.

Pin It on Pinterest