Wat houdt een aflossingsvrije hypotheek in?
Een aflossingsvrije hypotheek omschrijft de hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd geen aflossing betaald. Je betaalt enkel rente en de aflossing betaal je aan het einde van de looptijd. De verplichting om maandelijks af te lossen vervalt hierbij. Het is altijd mogelijk om tijdens de looptijd al wel eerder (een gedeelte) af te lossen. Maar let op dat je daar ook beperkingen kunt hebben, zo kan je niet altijd de hele hypotheek ineens, tussentijds aflossen.
Kenmerken aflossingsvrije hypotheek
- Tijdens de looptijd betaal je uitsluitend rente
- Er verandert tijdens de looptijd niets aan jouw hypotheekschuld, deze blijft gelijk
- Je behoudt iedere maand gelijke maandlasten, gedurende de rentevast periode
- De volledige aflossing moet aan het einde van de looptijd worden betaald
Hoe zijn de maandlasten opgebouwd?
Wanneer je geen aflossingsvrije hypotheek afsluit, betaal je vrijwel altijd maandelijks een gedeelte aflossing en een gedeelte rente aan de geldverstrekker. Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten anders. Hier betaal je maandelijks alleen rente. Hoeveel dit precies is hangt onder meer af van hoe lang de looptijd is van jouw hypotheek en de voorwaarden van de geldverstrekker.
Wat is de looptijd bij een aflossingsvrije hypotheek?
De looptijd van een aflossingsvrije hypotheek staat niet vast, dit mag je zelf bepalen. De meeste mensen kiezen voor een looptijd van 30 jaar, omdat in dit geval de spaartermijn uiteraard het langst is. Hierbij zijn de bruto maandlasten de gehele rentevaste periode gelijk. Je mag zelf kiezen hoe lang je de rente vast zet.
Hoe kan je een aflossingsvrije hypotheek berekenen?
Voor een aflossingsvrije hypotheek berekenen moet je weten wat de prijs van jouw woning zal zijn en voor welk bedrag je een hypotheek moet aanvragen. Het rentepercentage en de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek hangt onder meer af van hoeveel eigen geld je wil inleggen. Wij maken graag een berekening voor je op basis van deze gegevens.
Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten
Wanneer er elders een lagere hypotheekrente te halen valt, kan het zeer aantrekkelijk zijn om jouw huidige hypotheek over te sluiten. Een aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan al in slechts enkele stappen. Hiervoor is het belangrijk dat jij:
- Vaststelt wat de actuele marktwaarde van jouw woning is.
- Informeert bij de huidige geldverstrekker of je een boete rente moet betalen indien je nu in 1 keer de hypotheek aflost.
- Rekening houdt met de te betalen kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek
Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?
In sommige gevallen kan een aflossingsvrije hypotheek oversluiten aantrekkelijke voordelen hebben. Denk aan het ervaren van betere voorwaarden, een lagere rente bij een andere geldverstrekker en het besparen op de maandlasten. Alvorens je een aflossingsvrije hypotheek oversluit, is het verstandig om jouw huidige voorwaarden goed door te nemen en advies te vragen van één van onze specialisten. Ook kan je weer opnieuw een looptijd van 30 jaar afspreken waardoor je het aflosmoment weer 30 jaar verder in de toekomst legt.
Welke regels gelden er voor het oversluiten?
- Je dient de huidige hypotheek zuiver over te sluiten, hoger kan wel maar niet bij iedere geldverstrekker
- Jouw nieuwe hypotheek mag niet hoger uitvallen dan wat je maximaal kunt lenen
- Iedere geldverstrekker hanteert andere voorwaarden, vraag hierover meer informatie op bij één van onze adviseurs
- Jouw afgesloten hypotheekbedrag staat gelijk aan hoeveel je aflossingsvrij mag lenen
Direct advies inwinnen van onze adviseurs? Plan een gesprek in
Wij geven je graag advies over de aflossingsvrije hypotheek. Plan hiervoor eenvoudig een afspraak in met één van onze adviseurs.