Krijg ik mijn waterschade vergoed?

Een lekkage aan uw wasmachine, een dak zo lek als een mandje of binnenstromend water na een hoosbui. Een inboedel- of opstalverzekering dekt doorgaans de gevolgen van de waterschade. Toch worden niet alle waterschades vergoed? Wist u dat?

Waterschade is een van de ergste schades die u kunnen overkomen. In veel gevallen duurt het even voordat u een lekkage ontdekt. Plotseling staat dan uw gang onder water of stroomt het water langs de muren naar beneden. De waterschade is dan groot en het herstellen van het euvel loopt vaak flink in de papieren.

Standaard verzekeringspakket
Een inboedel- en/of een opstalverzekering hoort bij veel mensen al tot het standaard verzekeringspakket. Met deze verzekeringen zijn over het algemeen de gevolgen van waterschade gedekt. Heeft u een eigen huis dan is het verstandig om beide verzekeringen in uw pakket op te nemen. De opstalverzekering dekt namelijk ook de schade aan uw huis. Voor een huurder is alleen een inboedelverzekering voldoende.

Deze schade dekt uw verzekering:

Doorgaans vergoeden alle verzekeraars:

– schade door regenwater dat via uw dak naar binnen is gekomen;
– schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed;
– schade door een gesprongen waterleiding.

Is er bijvoorbeeld sprake van waterschade door een leidingbreuk dan wordt het opsporen van een breuk wel vergoed. Het herstellen van de leiding is echter vaak voor eigen rekening.
Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Wilt u goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact met ons op.

Extreem weer
Door allerlei oorzaken is ons klimaat in hoog tempo aan het veranderen. Daardoor is er steeds vaker sprake van extreme weersomstandigheden, zoals hete zomers maar ook perioden met enorm veel regenval. Hoewel in veel steden en dorpen de verouderde riolering al wordt vervangen, kan het systeem de verwerking van het overvloedige regenwater niet altijd aan. Met alle grote gevolgen van dien. Deze schade is overigens alleen gedekt bij een uitgebreide verzekering en soms is er een eigen risico van toepassing.

Onvoorziene schade

Voor een verzekeraar is het belangrijk dat uw schade onvoorzien is en dat het gaat om een gevolgschade (bijvoorbeeld na een gesprongen waterleiding). Is er sprake van achterstallig onderhoud aan uw dak(goot) of stonden uw deuren wagenwijd open, dan wordt de schade niet vergoed. Ook waterschade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren valt bij de meeste inboedel- en opstalverzekeringen niet onder de dekking.

Belangrijk: voorkom waterschade

  • Laat een jaarlijkse controle van uw waterleidinginstallatie uitvoeren door een vakman.
  • Check uw huis en dak regelmatig op beginnende lekkages of kapotte dakpannen.
  • Pak bij naderende vorst uw waterleidingen en buitenkranen in met isolatiemateriaal en sluit buitenkranen af.

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Wilt u een goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact op met een assurantieadviseur of verzekeraar. Zij zijn specialist op dit gebied en kunnen u goed informeren.

Vorige post
Sparen of toch iets anders!
Volgende post
WOZ-waarde te hoog of te laag? Maak bezwaar!

Hypotheekadvies en regelen vanaf € 1.290,-

Binnen 24 uur jouw hypotheek aanvragen

Keuze uit 32 verschillende aanbieders

Onze review score

Menu
× Stel je vraag via WhatsApp