De winter ligt inmiddels achter ons, maar dat betekent niet dat we verlost zijn van de stormen. Mede door klimaatverandering worden de weertypen extremer en kunnen we ook in het voorjaar en de zomer te maken krijgen met een (heftige) storm. De harde windstoten en hevige regenval die hierbij komen kijken, kunnen zorgen voor schade aan huizen en auto’s.
Wat is dan precies een storm? Bij windsnelheden vanaf windkracht 9 is er volgens meteorologen en verzekeraars officieel sprake van een storm. In de praktijk blijkt dat verzekeraars opgelopen schade vaak al vergoeden vanaf windkracht 7.
Inboedel- en opstalverzekering
Stormschade is in de meeste gevallen via de inboedel- en opstalverzekering gedekt. Huisbezitters moeten deze verzekeringen zelf afsluiten. Voor huurders is alleen een inboedelverzekering voldoende. Het is verstandig om eventuele verbeteringen aan je huis, bijvoorbeeld een nieuwe schutting of zonnepanelen, door te geven aan de verzekeraar.
De verzekeraar verwacht dat je zo veel mogelijk preventieve maatregelen neemt om schade te voorkomen. Berg alle losse spullen rond het huis, bijvoorbeeld de tuinmeubelen, de trampoline of het zwembad, op of maak deze spullen goed vast. Schade aan de inboedel buiten de woning is namelijk niet of beperkt verzekerd. De exacte voorwaarden vind je terug in de polisvoorwaarden.
Heb je schade tijdens of na een storm? Maak dan meteen foto’s en probeer ergere schade te voorkomen. Daardoor versnelt het proces bij de verzekeraar. Zelf klussen om de schade te herstellen heeft soms gevolgen voor de uitkering. Overleg dit is dus altijd van tevoren met de verzekeraar.
Eigen risico
Welke schades precies vergoed worden en hoe hoog de dekking is, kan per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars hanteren bij stormschade ook een eigen risico, variërend van 200 tot 550 euro. Daarnaast kan het zo zijn dat de verzekeraar bepaalde schades maar gedeeltelijk vergoed, denk bijvoorbeeld aan de gedeelde schutting met de buren.
Daarom is het belangrijk om je polisvoorwaarden goed door te lezen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Kom je er niet uit? Voor een persoonlijk advies of bij vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Aansprakelijkheid
Valt jouw boom op de schuur van je buren en hebben zij hierdoor schade? Dan moeten zij dit melden bij hun eigen verzekeraar. Bij storm is er sprake van overmacht en ben je hiervoor niet aansprakelijk.
Achterstallig onderhoud
Is je woning niet goed onderhouden, liggen de dakpannen bijvoorbeeld al een tijdje los, en ontstaat er daardoor schade bij storm, dan keert de verzekeraar niet uit. Schade door slecht onderhoud is namelijk niet verzekerd. Zorg daarom dat je huis goed onderhouden is.
Schade aan je auto
Heb je een allrisk-verzekering of WA-beperkt cascoverzekering, dan is je auto verzekerd voor stormschade. Hiervoor kan wel een eigen risico gelden. Bij een WA-verzekering kun je geen stormschade claimen.
Meer weten?
Wil je een inboedel- of opstalverzekering afsluiten of heb je vragen over de dekking? Neem dan contact met ons op, we adviseren je graag.
Mevrouw De Hypotheekadviseur
Utrechtsestraatweg 15, 3911 TS Rhenen
T 0318-555 484
Stuur mij een mail
Erkend Financieel Adviseur
C.M. van Schuppen is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.
Specialist in de woningfinanciering
Kijkt verder dan jouw hypotheek
Bewezen deskundig
Altijd up-to-date
Integer en persoonlijk
Creëert overzicht en inzicht
Houdt zich aan de beroepscode
Bron: Into M