Leestijd: 5 minuten.
Je huis is nooit af, er zijn altijd verbeteringen aan te brengen. Het is heerlijk om weg te dromen bij het idee van je ideale woning. Meer ruimte is bijvoorbeeld een veelgehoorde wens. Wil jij dit jaar kijken of je die droom in vervulling kunt laten gaan? Er zijn verschillende opties.
Krapte
Je kunt natuurlijk zoeken naar een ander huis en gaan verhuizen. De extreme gekte op de woningmarkt is gaan liggen, maar de prijzen zijn nog onverminderd hoog en het aanbod is in veel regio’s beperkt. Dat maakt het vinden van een geschikte en betaalbare woning in veel gevallen lastig. Daarom kun je ook overwegen om te gaan verbouwen.
Met een verbouwing is het in veel gevallen ook mogelijk om je woonwensen te verwezenlijken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een aanbouw of een dakkapel. Daarnaast geeft een verbouwing ook ruimte voor verduurzaming van je huis, zoals het isoleren van het dak. De extra ruimte, extra comfort en verduurzaming zorgen er vaak ook voor dat de waarde stijgt.
Het prijskaartje
Aan een verbouwing hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Materiaalkosten zijn hoog op dit moment en er is een blijvend tekort aan vaklieden. Zorg daarom voor een duidelijk overzicht van de kosten en je financiële mogelijkheden. Ga je bijvoorbeeld spaargeld inzetten voor de verbouwing of kies je ervoor om je hypotheek te verhogen?
We zetten een aantal financieringsmogelijkheden voor een verbouwing op een rij:
Geen rente
Het kan slim zijn om je verbouwing te financieren met spaargeld. Op de spaarrekening levert het niet veel rendement op. Als je de woning verbetert met spaargeld, zit het rendement op termijn in de stenen. Bovendien gaan je maandelijkse woonlasten door de verbouwing niet omhoog, je hebt immers geen extra hypotheek nodig.
Tweede hypotheek
Je kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten voor je verbouwing. De geldverstrekker bekijkt dan of je de extra lasten kunt dragen. Daarna kun je naar de notaris om alles vast te laten leggen.
Hogere inschrijving hypotheek
Heb jij een hogere inschrijving op je hypotheek? Dan hoef je niet opnieuw naar de notaris als je de hypotheek wil verhogen voor een verbouwing. De geldverstrekker controleert wel of deze nieuwe verhoging ook voor jou mogelijk is.
Hypotheek oversluiten
Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rentestand? Dan kun je je hypotheek misschien oversluiten en eventueel verhogen voor een verbouwing. Zo creëer je niet alleen financiële ruimte voor een verbouwing, maar verlaag je ook de maandelijkse lasten.
Consumptief krediet
Je kunt er ook voor kiezen om voor je verbouwing een consumptief krediet af te sluiten. Dat is een lening met een korte looptijd. Er is geen onderpand nodig en de betaalde rente is aftrekbaar. Het nadeel is dat de rente van deze lening vaak een stuk hoger is dan bij een hypotheek.
Schone wereld
Energiebesparende maatregelen zijn steeds vaker onderdeel van een verbouwing. Het is goed voor het milieu en je portemonnee. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om je huis bij een verbouwing te verduurzamen. Voor energiebesparende maatregelen kun je een (extra) lening afsluiten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid en het SVn.
Door de energiebesparende maatregelen krijgt je woning een beter energielabel. Dat is een pluspunt als je de woning in de toekomst wil verkopen. Vanaf 2024 heeft het energielabel van je huis ook invloed op de maximale hypotheek.
NHG: lagere rente én energie besparen
Als je woning (waarde maximaal € 435.000) in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de hypotheekrente vaak iets lager dan bij een hypotheek zonder NHG.
Voor de investering in energiebesparende maatregelen heeft NHG het Energiebespaarbudget. Het is dan mogelijk om een hypotheek aan te vragen tot maximaal 106 procent van de woningwaarde, in plaats van de gebruikelijke 100 procent.
Meer weten?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Heb je vragen? Wij van Mevrouw de Hypotheekadviseur helpen je graag met persoonlijk advies. Het is belangrijk dat je hypotheek goed aansluit op je persoonlijke situatie en wensen.
Bron: IntoM