De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde van jouw woning op basis van de marktwaarde op 1 januari van het voorgaande jaar (de peildatum). Dit gebeurt door het analyseren van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en andere factoren zoals de locatie, grootte en staat van onderhoud van de woning.
Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?
De WOZ-waarde heeft invloed op diverse belastingen en heffingen:
- Onroerendezaakbelasting (OZB): gemeenten baseren de OZB op de WOZ-waarde.
- Waterschapsbelasting: de waterschappen gebruiken de WOZ-waarde bij de berekening van heffingen.
- Inkomstenbelasting: bij het eigenwoningforfait wordt de WOZ-waarde als grondslag gebruikt.
- Erf- en schenkbelasting: de WOZ-waarde speelt een rol bij nalatenschappen en schenkingen van onroerend goed.
Bezwaar maken
Ben jij het niet eens met de berekende WOZ-waarde? Dan kun je gratis bezwaar maken bij de gemeente. Doe dit binnen zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Niet alleen woningeigenaren, maar ook huurders kunnen bezwaar maken. De maximale huurprijs wordt onder andere bepaald op basis van de WOZ-waarde.
WOZ-waarde opvragen
Weet je (nog) niet wat de WOZ-waarde van je woning is? Dan kun je dit gratis opvragen bij het WOZ-waardeloket. Ook kun je bij de gemeente een taxatieverslag opvragen.
Bureaus
Er zijn veel bureaus die op basis van no cure, no pay willen helpen met het indienen van een bewaar zoals bezwaarmaker.nl. Wordt de WOZ-waarde verlaagd, dan moet de gemeente de gemaakte kosten betalen. De overheid heeft de inzet van deze bureaus beperkt. Dit komt doordat het aantal bezwaren, en daarmee de kosten voor gemeenten, de afgelopen jaren flink is opgelopen. Wil je toch bezwaar maken met een bureau, kijk dan goed wat de regels en mogelijkheden zijn.
Bron: IntoM